Biodanza met Tanja

Biodanza betekent letterlijk: de dans van je leven of levensdans. Het is toegankelijk voor elke leeftijd, man of vrouw en je hoeft er geen danservaring voor te hebben of lenig te zijn. Biodanza is vooral een uitnodiging om lekker te dansen, in beweging te zijn en plezier te ervaren, zonder vooraf ingestudeerde danspasjes. 

Kom jij ook meedansen?

Wil je ook op een heerlijke manier je werkweek af sluiten en je weekend ontspannen beginnen. Sluit je dan aan bij mijn weekgroep.

Elke vrijdagochtend geef ik onder supervisie van biodanzaschool midden Nederland, biodanza voor beginnende dansers in het dorpshuis van Kloosterhaar.  Inloop is om 9.45 en we starten om 10.00 en eindigen omstreeks 11.30 – 11.45.

En elke donderdagavond geef ik biodanza aan een vrouwengroep in de Remonstrantse kerk in Hengelo (deze groep heb ik sinds september overgenomen van Alice Hesseling)

En deze lessen zijn van 19.45 tot ongeveer 21.30- 21.45. 

De eerste drie keer mag je biodanza komen ervaren voor een introductieprijs van 30,- euro.  Daarna betaal je voor een 10 rittenkaart 130,- euro die je in twaalf weken mag besteden. Ben je al bekend met biodanza en wil je graag een keer een losse les meedoen, dan betaal je 16,- euro. 

Als vrouw zijnde heb je in dit geval het voordeel dat je jouw kaart zowel op de donderdagavond kan gebruiken, als op de vrijdagochtend. 

Voor meer informatie over Biodanza, of om je op te geven voor mijn weekgroep, kan je contact met mij opnemen door een mailtje te sturen naar: mailto:info@biodanzamettanja.nl of mij te bellen op 06 51920994

Wat is biodanza?

Biodanza laat zich eigenlijk heel lastig beschrijven, omdat iedereen het op zijn of haar unieke wijze ervaart.  En dat is dan ook tegelijkertijd misschien wel de grote kracht van biodanza, het sluit namelijk precies aan bij wie jij bent als persoon en wat bij jouw lichaam past. Je hoeft niet te kunnen dansen en er is geen goed of fout, het belangrijkste is dat jij je mee kan laten nemen door de muziek in verbinding met jezelf en met elkaar.

En door te bewegen op muziek krijg je steeds meer contact met je eigen lijf en leer je deze dus steeds beter kennen. Ook zal je merken dat je steeds meer levensenergie krijgt, jij je steeds vitaler gaat voelen maar dat je ook meer zelfvertrouwen krijgt en meer plezier in het leven gaat ervaren. En dat komt omdat de dans eigenlijk een hele natuurlijke manier van expressie is, die al zo oud is als de mensheid zelf.

Hoe ziet een biodanza les eruit?

Binnen een biodanza workshop maken we eigenlijk een muzikale reis met elkaar waarin we op zoek gaan naar de unieke taal van ons lichaam en gaan ontdekken waar onze grenzen liggen maar ook waar onze kracht ligt. Je danst dus altijd jouw unieke dans, op jezelf maar ook in tweetallen, of met een klein groepje of met de gehele groep. Een vivencia duurt gemiddeld een tot twee uur, afhankelijk van de hoeveelheid ervaring van de dansers. Een beginners vivencia duurt daarom wat korter dan een gevorderde vivencia. Iedere vivencia kent ook een specifieke opbouw waarbij we beginnen met een actief stuk, wat vervolgens overgaat in een wat meer rustige fase, waarin ons lichaam weer wat kan herstellen en waarin we alles wat we in onszelf  tegenkomen, kunnen integreren. Aan het eind van de vivencia zal er weer een lichte activering plaatsvinden zodat je weer wat actiever wordt en klaar bent om je weg weer te vervolgen.

Bij bepaalde dansen zal ik een korte introductie geven en zal ik je vervolgens je mijn versie van de dans laten zien, om je zo een indruk te geven van wat de intentie van de oefening is en vervolgens nodig ik je uit voor jouw eigen dans. 

Tijdens de workshop wordt je ook uitgenodigd om niet of zo min mogelijk te praten, dit is om ervoor te zorgen dat we bij ons gevoel kunnen blijven en niet direct in ons hoofd alles gaan analyseren. We dansen zoveel mogelijk op blote voeten, om op die manier ook zoveel mogelijk verbinding te hebben met de ondergrond waarop we dansen. En het is fijn om tijdens de workshop kleding te dragen waarin jij je makkelijk kan bewegen. Ook is het fijn om laagjes te dragen zodat je makkelijker de temperatuur voor jezelf kan regelen. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je “neurtraal” ruikt, dus dat er geen nadrukkelijke geuren bij jou zijn, van bijvoorbeeld parfum of knoflook etc. Dit kan namelijk tijdens de dans heel verstorend werken.

Heb je hier vragen over, neem dan even contact met mij op.  Voor meer informatie over biodanza of over de inhoud van een workshop, kan je kijken op de landelijke website van biodanza.nl

grondlegger Biodanza

Rolando Toro Araneda

Biodanza is in de jaren 60 ontwikkeld door haar grondlegger Rolando Toro Araneda, een Chileense antropoloog en psycholoog. Hij vond dat de huidige culturele waarden en normen eigenlijk geheel tegen onze natuurlijke menselijke behoeftes ingaat. En hij ontwikkelde met biodanza als een manier om weer in contact te komen met je natuurlijke staat van zijn. 

Eigenlijk wilde Rolando Toro de hele wereld laten dansen en zelf schreef hij hierover:

Biodanza is geleidelijk in mijn leven gekomen en heeft steeds meer aan kracht gewonnen. Ze wekte de belangstelling van mensen, zorgde voor verrassende veranderingen bij sommige deelnemers, en schiep vooral voor een gevoel van wedergeboorte en van hoop in het leven. Dit alles heeft me tot deze combinatie van kunst, wetenschap en liefde gebracht. Ik voelde dat ik de mogelijkheid schiep van een zuiver contact met de levende werkelijkheid door middel van beweging, gebaren en de uitdrukking van gevoelens.
Muziek was de universele taal, de enige taal die we allemaal konden begrijpen in de Babylonische spraakverwarring van deze wereld. De dans was de ideale manier om lichaam en ziel te integreren en kon bij alle deelnemers geluk, tederheid en kracht naar boven halen. Uit dit geheel van ervaringen en gevoelens ontstond het verlangen om kleine groepen te vormen om te dansen, te zingen en elkaar te ontmoeten met muziek.”

Rolando Toro Araneda

Sneak preview

Als mensen horen over biodanza, willen ze heel graag weten wat ze dan ongeveer kunnen verwachten en zouden vooraf het liefst even willen kijken. Maar om de waarde van biodanza te leren kennen moet je het echt zelf ervaren, want ernaar kijken brengt niet over wat je erbij voelt. 

Er is daarom ook maar weinig beeldmateriaal over biodanza beschikbaar. Maar om toch een klein inkijkje te kunnen geven van hoe een biodanzales eruit zou kunnen zien, heb ik twee filmpjes geplaatst; een van een journalist die meedanst met een bioldanza les in nieuwe pekela en de ander geeft vooral een de intentie weer van biodanza.